Hírek 2084-ből

Hírek 2084-ből


 

I.

A század vége felé normalizálódik a helyzet, az emberiség kicsit magára eszmél. A világ vezető hatalmai új utakat keresnek, többek között, sikerül pl. felvenni a kapcsolatot a talán utolsó, még érintetlen civilizációval, az Andamán-szigetcsoporthoz tartozó Északi-Szentinel-sziget lakóival, akik addig ellenségesen elutasítottak minden közeledést. Két fiatal szentinel bennszülöttet az USA és Európa nyüzsgő metropoliszaiba visznek, hatalmas médiafigyelem közepett, szépen megtanulnak angolul, udvariasan válaszolnak a kérdésekre, beszélnek a szokásaikról, államfők fogadják őket, sőt, egyikük majdnem szerelembe esik egy ismert színésznővel, úgy tűnik, sikerrel járt a bemutató körút. Amikor hajóval visszaviszik őket a szigetre, a két ifjú rövid gondolkozási időt kér a parton várakozóktól, és elvonulnak az őserdőbe tanácskozni a törzs véneivel. Amikor egy nagyszámú csapattal együtt visszatérnek, a várakozók megdöbbenve látják, hogy ruháikat levetették, ismét csak egy pálmalevél takarja az altestüket, mind kimázolt arccal, mérgezett lándzsákkal kezükben ordítozva azonnali távozásra kényszerítik a hajó utasait. Újra kialakul a híres szentinel-határvédelem.

 

II.

Fejlett 21. század végi módszerekkel, DNS alapján elsőként sikerül feléleszteni egy valaha elhunyt emberi lényt, egy 1600-as évekbeli angol jobbágyot. Világszenzáció az öreg, az összes app-on, hírekben, promó márkákon a róla készült felvételek futnak, a mémekbe bekerülnek a régies kifejezései, rengeteg interjút ad, hihetetlenül népszerű lesz. Az újságírók kérdéseire, hogy mit talál legérdekesebbnek a 21. században, azt mondja, hogy pl. elég fura neki, hogy a nők nadrágban járnak, meg persze a sok beton és csillogás, amikre szavakat sem tud találni. A repülést szinte már megszokta, az nagyon tetszik neki. Tervei közt pedig leginkább az szerepel, hogy javítson a 40-50 közötti IQ-ján, ezen sokat szeretne dolgozni a jövőben.

 

Hírek 2184-ből


Fölfedezik egy több mint száz évvel azelőtt élt, senki által nem olvasott egykori író műveit, aki regényes formában minden igazságot kifecsegett a világrendszerekről, írótársairól és még sok érdekességről. Miközben Európában átmeneti ideig piszok, bűz, emberevés, soha nem látott korrupció tombol, néger államfők uralkodnak, a helyzet viszont többször változik, mert a föld alatt dolgozó fehér emberek birtokában van a technikai irányítás, akik az egykori író génjeit is hibernálják, majd életre keltik, amikor éppen új, elfogadhatóbb rendszer kerül hatalomra. A kisebb, lokális atomháborúk okozta lázongások miatt viszont az egész Föld szerkezete, valamint lakóinak génkészlete átalakul és a gondolkozás ismét zavaros lesz. Az író rá sem ismer az új világra, ahol már se bankok, se felismerhető emberi fajok sincsenek, se cseresznyefák meg hasonló dolgok, viszont a technika valahogy továbbfejlődött, pl. a Naprendszeren kívüli exobolygókon is egy darabig simán lehet élni már. A hajdani Rettenetesek azonban újra uralomra kerülnek és kolonizálják ezeket a távoli bolygókat, szóval a körülmények megint nem túl jók.

Címkék: félpercesek